Званична интернет страница Општине Шипово

Ћирилица / Latinica

  • forheaderp (Large)
  • forheaderw
  • nature_090214_0047 (Large)
  • forheader
  • forheader (Large)

Посматрачи, измјена

Објављено: 30. septembar. 2016

РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОПШТИНА ШИПОВО

ОПШТИНСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Број: 02-03-51-1/16

Датум: 30.9.2016. године

 

 

ПРЕДМЕТ: ПОСМАТРАЧИ, ИЗМЈЕНА

Актом број 02-03-51/16 од 27.9.2016. године, поводом примјене подзаконских аката Централне изборне комисије БиХ ( ЦИК БиХ ) у вези права или забране акредитованим посматрачима да помогну једном лицу на бирачком мјесту приликом гласања, а у недостатку званичног тумачења ЦИК-е БиХ примјене подзаконских аката, иако је то званично тражила Општинска изборна комисија Шипово (ОИК Шипово), ОИК Шипово је заузео званичан став по коме сва лица са листа посматрача  политичких странака немају наведено право без обзира да ли наведеног дана обављају дужност посматрача или не. Напомињемо да је осам политичких партија доставило листе посматрача, на којима се налази укупно 195 посматрача.

Након заузетог наведеног става ОИК Шипово реаговали су поједини предсједници бирачких одбора сматрајући да је веома тешко пратити осам листа политичких партија и наведени број имена посматрача и да ће тим начином бити успорен изборни процес и могући превиди у контроли листа посматрача приликом сваког доласка одређеног лица да помогне бирачу приликом гласања, а што може довести и до приговора.

Дана 23.8.2016. године, на обуци изборних комисија коју је организовала ЦИК БиХ—е, на упит ОИК Шипово, заузето је заједничко мишљење по коме акредитовани посматрачи, само док обављају дужност посматрача немају право на бирачком мјесту да помогну једном лицу приликом гласања. Том приликом су поједини предсједници изборних комисија навели да на листама посматрача имају од неколико стотина до неколико хиљада посматрача и да је практично немогуће контролисати да ли се лице које помаже бирачу приликом гласања налази на листи посматрача.

Уважавајући предње наведена мишљења као практична и оправдана, у недостатку званичног тумачења ЦИК БиХ-е, Општинска изборна комисија Шипово се, на ванредној сједници одржаној дана 30.9.2016. године, опредијелила да подзаконска акта ЦИК БиХ-е, којима су регулисана права и дужности посматрача примијени на начин да посматрач са листе посматрача политичких партија нема право да помогне бирачу прилико гласања само док обавља дужност посматрача на конкретном бирачком мјесту (практично- за вријеме док је уписан у Записник о раду бирачког одбора посматрач и док носи акредитацију на одјећи).

Овим актом Општинска изборна комисија ставља ван снаге акт број: 02-03-51/16 од 27.9.2016. године.

 

С поштовањем,

 

Предсједник ОИК

Миленко Тривунчић

 

Ostavite odgovor

Hалазите се на новој званичној страници Општине Шипово. Добродошли! Позивамо вас да заједно учинимо страницу занимљивијом и активнијом!
Zа сва питања обратите нам се нам се путем електронске поште а ми ћемо Вам одговорити у најкраћем могућем року а максимално у неколико дана.